Pojdi na glavno vsebino

Gorski Motoslalom 1995: kako smo pred 25 leti dirkali po cesti na Zatrnik (video)

Gorski Motoslalom 1995: kako smo pred 25 leti dirkali po cesti na Zatrnik (video)

Konec septembra se je na Facebooku pojavil šestminutni video, ki prikazuje prvo (in edino) cestno motociklistično dirko na Zatrnik. Ker je bil Gašper udeležen na sami dirki (kot omenjeno v Naši zgodbi), bo prav, da o tem dogodku povemo nekaj več.

Dirka se je 24. septembra 1995 odvila na cesti, ki se iz Zgornjih Gorij (blizu Bleda) vzpenja proti Pokljuki. Dirko je organiziral takrat že uveljavljen dirkač Darko Katrašnik v navezi s kranjskim športnim društvom Pegaz.

Gašper je takrat dirkal s 35-konjskim Moto Guzzijem V35II in to v nič kaj dirkaški opremi - v vojaških škornjih, kavbojkah (seveda brez kevlarskih vložkov) in običajni usnjeni jakni, ki je imela namesto ščitnikov - resice. "Do Zatrnika smo se takrat peljali na družinski izlet, z očetom sva bila vsak na svojem Guzziju, jaz pa sem na zadnjem sedežu peljal še Tino. Kakšni kombiji neki," se gorske dirke spominja Gašper in doda, da je bila to edina dirka, na kateri si je za osvojeno tretje mesto v razredu do 350 cm3 poleg pokala, ki ga še danes hrani v vitrini, prislužil tudi denarno nagrado - 5.000 tolarjev! Na dirki je vozil tudi Gašperjev oče Jožef Čarman in sicer na Moto Guzziju Lemans 4 - na posnetku ga lahko vidite na štartu s štartno številko 42.

Za več informacij smo poklicali tudi Darka Katrašnika: "Takim dirkam se je takrat reklo 'gorski moto slalom'. Na hitrejših, nevarnejših odsekih smo postavili par stožcev, da ni šlo prehitro, ovinki pa so bili odprti. Dirkači so bili razdeljeni v več razredov, samo za starodobnike je bilo pet različnih razredov, potem pa še enduro/motokros, do 600 kubikov in nad 600 kubikov. Udeležencev je bilo blizu 100 in ker smo dirkali po precej prometni cesti, smo morali med posamičnimi razredi v spremljavi varnostnega avtomobila spuščati promet v obe smeri."

Zakaj z dirko niso nadaljevali v prihodnjih letih? Organizator pove, da je bilo kasneje vedno težje pridobiti dovoljenja, saj gre za precej prometno državno cesto, še posebej čez vikend. In še vprašanje, ki se danes verjetno poraja vsakomur, ki vidi dirkače v kavbojkah in celo brez rokavic - je bilo kaj nesreč? "Ne, na srečo ne," pravi Katrašnik.

Za konec velika hvala gospodu Radu Urevcu za objavo posnetkov, ki nas spominjajo na čase, ko smo se zaljubili v motociklizem in motošport. To so bili lepi časi!

Fotogalerija


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...