Pojdi na glavno vsebino

Obisk dirke na otoku Man – vtisi in nekaj uporabnih informacij

Obisk dirke na otoku Man – vtisi in nekaj uporabnih informacij

Po 14 letih čakanja je Gašper letos končno izpolnil veliko željo – s prijateljem Simonom Sodnikom sta si ogledala dirko 'Isle of Man TT' na otoku Man. Za vse, ki jih ta dirka zanima in se še odločate, da bi si jo ogledali v živo, smo zbrali nekaj vtisov in koristnih informacij iz prve roke.

Gašper Čarman: »Da gre za noro dirko, sem vedel že prej in to tudi pričakoval. Ampak ko to doživiš v živo, vidiš, da so dirkači še stokrat bolj nori, kot si je sploh možno predstavljati. Ko vidiš, kako 'letijo' s polnim plinom le nekaj centimetrov mimo kamnite ograje, na cesti brez izletnih con, skačejo s hitrostmi nad 200 km/h … Sliši se neverjetno in morda celo žaljivo, a vse 'normalne' dirke so proti tej navaden dolgčas.

Še bolj kot dirkanje samo pa me je navdušila vsa scena okrog dirke. Predvsem domačini, ki so neverjetno prijazni, gostoljubni, pripravljeni pomagati v vsakem trenutku in popolnoma povezani z dirko. Vsi so se pripravljeni v vsakem trenutku pogovarjati o dirki, o zgodovini, o motorjih, o zanimivih lokacijah za ogled. Ta občutek daje dirki poseben čar, ki se je na nekaterih dirkah, kjer se vse suče okrog denarja, že izgubil. Tudi na nevarnost dirke gledajo povsem po svoje. Če vprašaš o smrtnih nezgodah, te vprašajo nazaj, če veš, koliko ljudi letno umre na Everestu. Popolnoma so predani tej dirki. Priporočam tudi ogled muzeja s čudovitimi starimi dirkalniki.«

Kot pravi Gašper, je obisk otoka kar velik udarec za denarnico, a spet ni tako hudo, kot se govori. Če sprejmeš vabilo kakšnega lokalnega prebivalca, se je mogoče okrepčati za povsem normalen denar. »Malo sva imela tudi srečo, ker je Simonov poslovni partner poznal nekoga, ki nama je ponudil prenočišče. Dobila sva otroško sobo, a ker je šel lastnik ravno takrat na dopust, nama je pustil še ključe avtomobila in cele hiše. Pa tudi za ogled dirke ne plačaš nobene vstopnine, razen, če se odločiš za VIP karto, ki vključuje tudi vožnjo s Subaru Imprezo po progi. Zanimivo je, da je trajekt enako drag tako za turiste kot domačine.

Tokrat sem na otok letel, prihodnjič bom šel pa zagotovo s kombijem in s svojim motorjem. Letos sva najela pri gospodu Miku Banksu (www.motorcycleadventures.im), najem stane 165 funtov na dan. Motor je res najbolj primeren za raziskovanje otoka. Splača se nabaviti slušalke, saj preko AM frekvence cel čas dobivaš informacije o dirki, o štartih, nesrečah in podobno, saj z ozvočenjem ne morejo pokriti celotnega prizorišča. Lokacije lahko v času dirke menjaš, le ceste ne smeš prečkati. Enkrat sva videla starejšega gospoda, ki živi čisto ob cesti, kako se je plazil po pol metra globoki vodi pod nizkim mostom, da je prišel do točke, od koder je lahko gledal dirko. Povedal je, da dirko navdušeno spremlja že od nekdaj.

Res je tako, kot so mi govorili – na otok Man moraš iti vsaj dvakrat. Prvič šele dojameš, kako huda je res ta dirka in potem jo hočeš videti še enkrat. Zagotovo bom šel še kdaj.«

Uradna stran www.iomtt.com.

Fotogalerija


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...