Pojdi na glavno vsebino

Test: Dunlop Sportsmart TT briše meje med cesto in dirkališčem

Test: Dunlop Sportsmart TT briše meje med cesto in dirkališčem

Kako se na dirkališču obnese nova Dunlopova guma, ki sodi nekam med družino dirkaških gum (GP Racer D212) in športnih gum, kot sta Sportsmart Max II?

Gašper Čarman se je na pragu letošnje težko pričakovane pomladi kot pooblaščeni prodajalec Dunlopovih pnevmatik za motocikle udeležil predstavitve nove gume Sportsmart TT, ki zapolnjuje vrzel med športnimi cestnimi gumami za cesto in tistimi, namenjenimi dirkališču. Po vožnji s tremi različnimi motocikli (BMW R1200RS, R1200R in Yamaha YZF-R1) na dirkališču Monteblanco na jugozahodu Španije je povedal:

»Da smo lahko preizkusili, kako hitro se ogreje na delovno temperaturo, pred vožnjo niso natikali grelcev za gume. Guma je bila v nizkih zunanjih temperaturah, bilo je vetrovno in okrog 10 stopinj Celzija, res izjemno hitro ogreta. Na koncu prvega kroga sva z našim vodičem, svetovnim prvakom v vztrajnostnem dirkanju Davidom Checo, že vozila s precej ostrim tempom. No, vsaj meni se je tako zdelo, David je imel verjetno še malo rezerve : )

Oprijem je bil res odličen, še bolj pa je super to, da po odpeljanih sedmih hitrih krogih guma ni začela niti malo popuščati, kar za navadne cestne športne gume na dirkališčih običajno ne velja. Na vseh treh različnih motorjih je bila guma stabilna pri grobem zaviranju, dopušča pa tudi zaviranje pozno v zavoj brez da bi motocikel pri tem silil naravnost.

Čeprav to ni strogo dirkalna guma, proizvajalec dovoli kar širok razpon tlaka v zadnji gumi, zato mislim, da bo Sportsmart TT lahko prva (in edina!) izbira za marsikaterega ljubiteljskega dirkača. Zakaj edina? Ker je oprijem neverjeten tudi v dežju. V zadnjih dveh izhodih na pisto nas je namreč že kar dobro pralo in čeprav smo vozili z dežnimi jaknami, je šlo zlahka do kolena.

Predvsem pa sem vesel, da kljub sedemletnemu premoru od zadnje resne vožnje po dirkališču nisem izgubil občutka za hitro vožnjo po pisti. Prav fino je bilo spet malo 'kolenčkati'.«

Podrobnejši opis gume v katalogu in cenik najdete tukaj, gume pa so pri Čarman Motosport že dobavljive v vseh razpoložljivih dimenzijah.

Video javljanje z dirkališča:

Fotogalerija


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...