Pojdi na glavno vsebino

Yamaha FJR 1300 in vzmetenje Wilbers: Nič več zapiranja krmila, oddrsavanja in pozibavanja

Yamaha FJR 1300 in vzmetenje Wilbers: Nič več zapiranja krmila, oddrsavanja in pozibavanja

V času letošnje zimske servisne akcije smo predelali vzmetenje na Yamahi FJR 1300 letnik 2007: spredaj smo zamenjali vzmeti in olje, zadaj pa namestili blažilnik Wilbers 641 s hidravlično nastavljivo prednapetostjo. Lastnik je lepo opisal težave z originalnim vzmetenjem in razliko, ki jo je občutil med vožnjo po predelavi. Spoštovani Aleksander, najlepša hvala za podroben opis in naj vam FJR služi še dolgo!

Yamahine tovarniške vzmeti so mehke, zato se vilice potopijo že pod samo težo motorja. Pri zaviranju je težava še bolj očitna. Ko spustiš zavoro pride do hitrega odboja, zato je težko držati smer vožnje, motor pa stalno nevarno sili iz ovinka. Do neke mere je možno vilice nastaviti, kar pa pri dotrajanemu materialu nima smisla. Z vgradnjo Wilbers progresivnih vzmeti je ta težava odpravljena. Dober občutek, lega na cesti, kontroliran potop, izboljšan oprijem in udobje med vožnjo je neverjetno. Zapiranje krmila, oddrsavnje na slabši cesti in pozibavnje je odpravljeno.

Yamahin standardni amortizer je za povprečnega voznika premehak. Na slabi cesti motor poskakuje v ovinkih, pri pospeševanju počepne, pod težo prtljage in sopotnice pa enostavno ne zmore več ublažiti neravnin. Z nastavitvami je zelo omejen in s tem nisem nič pridobil, le izgubil na udobju.

Amortizer Wilbers 641 (hidravlično nastavljiva prednapetost vzmeti je obvezna izbira, ker s ključem ne dosežeš matice) je motor izboljšal v vseh pogledih. Motor je v osnovi višji, saj ne počepne pod lastno težo. Odlično duši neravnine na cestišču, je ravno prav trd in mehak. Zato je vožnja udobna in nenaporna. Občutek, lega, povratne informacije in nadzor nad motorjem v vsaki situaciji je vreden vloženega denarja.

Ekipi Čarman Motosport se zahvaljujem za svetovanje, predelavo in servis. Vsem voznikom motorjev, ki ste se mogoče našli v opisu mojih težav, priporočam obisk delavnice Čarman Motosport.

Lep pozdrav,
Aleksander

Fotogalerija


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...