Pojdi na glavno vsebino

Čarman Motosport svetuje: Zakaj uporabljati grelce gum?

Kljub dostopnosti in mnogim pozitivnim učinkom, ki motoristu slej ko prej povrnejo investicijo, se nekateri (predvsem amaterski) dirkači uporabi grelcev gum še vedno izogibajo ali pa uporabljajo izdelke, ki svoje naloge ne opravijo najbolje. Najpogostejši izgovor je, da se gume tako ali tako dovolj hitro segrejejo na dirkališču. Pa se res?

V grobem nam je vsem jasno, čemu grelci gum: ti s pretvorbo električne energije v toploto poskrbijo, da se na dirkališče odpravimo s primerno ogretimi gumami in se tako izognemo slabemu oprijemu v prvih prevoženih kilometrih, kar je nemalokrat razlog za zdrs ali celo padec. Na tem mestu je pomembno poudariti, da se dirkaške gume v sestavi bistveno razlikujejo od gum za normalno (potovalno ali športno-potovalno) cestno uporabo - te imajo nižjo delavno temperaturo in 'držijo' tako rekoč takoj, ko zapeljemo iz garaže.

A zanesljivo nagibanje motocikla v prvem krogu ni edini razlog za uporabo grelcev gum. Le ti poskrbijo tudi za manjšo obrabo gum, zlasti pri nižjih zunanjih temperaturah. Še posebej, če se na (na primer grobniško) dirkališče odpravite v zimskem času, ko so zunanje temperature nižje od 15 stopinj Celzija, je razlika v obrabi gum z ali brez uporabe grelcev lahko zelo očitna. V takih razmerah je za doseganje primerne temperature potrebno narediti tudi do pet krogov, kar motorista lahko že utrudi.

Še to: ali ste vedeli, da je izklopljene (!) grelce gum priporočljivo natakniti tudi po zaključeni vožnji? S tem poskrbimo za počasno in enakomerno ohlajanje gum, s čemer jim podaljšamo življenjsko dobo. Prehitro ohlajena guma lahko izgubi pravilno strukturo, postane trda in neprimerna za nadaljnjo uporabo.

Naj navedemo še nekaj podatkov, zakaj v naši delavnici in vsi naši dirkači uporabljajo grelce gum Capit:

  • podjetje Capit izkušnje pridobiva od leta 1996,
  • pri razvoju sodelujejo z vrhunskim ekipami, ki tekmujejo na svetovnih prvenstvih,
  • Capit so prvi grelci gum brez notranjega termostata,
  • vzdržuje se konstantna temperatura 85 stopinj Celzija,
  • grelci so odporni proti vodi, pregrevanju in bencinu,
  • vsak grelec pred prodajo opravi 24-urni preizkus delovanja,
  • za izdelek velja triletna garancija,
  • za nasvete in reševanje garancijskih zahtev smo na voljo v delavnici Čarman Motosport, preko mobilnega telefona ali e-pošte,
  • izdelek je ustrezno CE certificiran.

Osebje iz tega italijanskega podjetja poznamo tako poslovno kot na dirkališčih, zato vemo, kakšen je njihov pristop k razvoju in izdelavi grelcev. Kako prepričani so v kvaliteto, pove izjava direktorja med pogovorom na lanskem milanskem salonu EICMA: »Ko bo konkurenca ponudila triletno garancijo, jo bomo mi podaljšali na pet let.«

Akcijska cena kompleta grelcev gum Capit Suprema Spina (par) je 310 evrov. Na zalogi jih imamo v rdeči in črni barvi, po želji pa lahko naročimo tudi druge barvne kombinacije in velikosti (npr. za minimoto, skuterje, supermoto, …). Možno je naročilo personaliziranega dizajna (npr. z logotipom ekipe). Za vse grelce gum Capit velja 3-letna garancijska doba.

 

Več o grelcih Capit (katalog, cenik)

 

fotografije: ESPA.si in arhiv Čarman Motosport

 


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...