Pojdi na glavno vsebino

Čarman Motosport svetuje: zakaj uporabljati momentni ključ?

Čarman Motosport svetuje: zakaj uporabljati momentni ključ?

Marsikdo pravi, da momentnega ključa ne potrebuje, ker ima dober občutek. Verjamemo, ampak dobremu orodju vseeno verjamemo bolj kot 'pokanju v komolcu'.

Čeprav smo servisna delavnica (in ne društvo za pomoč garažnim serviserjem) smo se za zapis o 'moment ključu' odločili zato, ker pri delu opažamo, da marsikdo zaradi nepravilnega zategovanja vijakov naredi škodo na motociklu. Uporaba momentnega ključa ti daje dve pomembni zagotovili:

  • da si vijačno zvezo DOVOLJ zategnil,
  • in da vijaka oziroma matice nisi PREVEČ zategnil.

Najpogostejša napaka, ki lahko povzroči tudi največjo škodo, je premočno zategovanje spodnjih križev, ki držijo prednje vilice. Nekateri vijake tako zelo močno privijejo, da križ stisne zgornji (zunanji) krak vilice, zaradi česar elementi znotraj vzmetenja težje drsijo in se sčasoma tudi poškodujejo – obrabijo. Ste vedeli, da se pri 'UpSideDown' (obrnjenih) vilicah običajno (ne pa pri vseh!) spodnji križ zateguje z manjšim momentom kot zgornji?

Velikokrat na motociklih najdemo tudi preveč zategnjene prednje čeljusti, vžigalne svečke, čep za olje (tesnilna podložka je včasih čisto kriva!). Pri tem včasih pride do poškodovanja notranjega navoja v bloku motorja (vijak je iz tršega materiala), zato je potrebno izvrtati luknjo in vrezati nov navoj.

Ker je pogost razlog za neuporabo visoka cena, včasih sprašujete, če se splača kupiti cenejše orodje, češ, saj ga ne potrebujem pogosto. Odgovora na to ne poznamo, ker s poceni orodjem nikoli nismo delali. A če boste momentni ključ redno popuščali, če ga ne boste uporabljali za namene, katerim pač ni namenjen (npr. namesto kladiva – ne se smejat!) in če ga ne boste posojali, ga bo pri občasni rabi v domači garaži uporabljal tudi vaš vnuk.

O točnih podatkih zateznega momenta ne bomo pisali, ker se le-ta razlikuje od motocikla do motocikla in tudi glede na uporabljene komponente in vijake.

Še odgovor glede vprašanja o kalibraciji: to v našem primeru enkrat letno opravi pooblaščeni prodajalec orodja, ampak imejte v mislih, da so naši ključi v uporabi vsak dan.

Fotogalerija


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...