Pojdi na glavno vsebino

Ravnanje z odpadki in skrb za čistočo v delavnici

Eno izmed področij, v katerem se ureditev profesionalne delavnice razlikuje od tiste 'pod kozolcem', je skrb za pravilno ravnanje z odpadki. Red določata tako zakon kot zdrava pamet, saj z upoštevanjem nekaterih pravil ubijemo več muh na en mah. Zadovoljni so tako zaposleni (zaradi urejenega delovnega okolja), inšpekcija (zaradi vestnega upoštevanja uredbe), stranka (ker dobi v roke čist motor) in navsezadnje okolje, kateremu prizanesemo z onesnaževanjem.

Čistoča se prične z ureditvijo delavnice: vsa olja, tako veliki sodovi kot tista v manjših embalažah, so skladiščena v kovinskih kadeh (oz. nad njimi), s čemer preprečimo odtekanje olja po tleh. Brez velikega lijaka za zbiranje olj in pranje z nevarnimi sredstvi ne gre, posoda za lovljenje tekočin pa je nameščena tudi pod primežem. V vseh prostorih, kjer se opravljajo mehanična opravila, so tla preplastena s snovjo, ki ne prepušča tekočin in se zlahka očisti. Seveda se med samim servisom trudimo, da čim manj tekočin steče po tleh (na primer s posodami za izpust motornega olja).

Poleg tega v delavnici posvečamo veliko pozornost ravnanju z odpadki. Ločeno zbiramo stare gume, nevarne tekočine, oljno embalažo, oljne filtre, svečke, akumulatorje, oljne krpe, papir, kovine in ostalo embalažo. Odpadke v naši delavnici zbiramo ločeno in jih nato odvažamo pooblaščenim posrednikom (oz. jih odpeljejo sami). Ob vseh odvozih je potrebno izpolniti evidenčni list, na podlagi katerega dokazujemo pravilno ravnanje z odpadki.

Sicer pa Gašper rad pove, da ob tako strogem družinskem nadzoru (beri: mami Veri), državne inšpekcije niti ne potrebuje: »Enkrat vajenec ni upošteval pravil in dal različne odpadke v isti koš. Zagrozila mu je, da mu bo prihodnjič cel kontejner stresla na domače dvorišče.«

Več informacij o ravnanju z odpadki najdete tukaj: UREDBA O ODPADKIH (Uradni list RS 103/11).

Ekipa Čarman Motosport


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...