Pojdi na glavno vsebino

Yamaha FZ1 in vzmetenje Wilbers: »Vožnja je udobnejša in manj stresna.«

Yamaha FZ1 in vzmetenje Wilbers: »Vožnja je udobnejša in manj stresna.«

Objavljamo komentar motorista, ki se je izkazal za zelo učinkovitega pri posredovanju informacij o tem, kaj se dogaja z motociklom pred in po menjavi vzmetenja, zato smo lahko skupaj nastavili njegovo Yamaho tako, da mu je zdaj kot ulita. Takole je povedal:


Dobro vemo, da je serijsko vzmetenje prilagojeno za povprečno težkega voznika. Ker pa sodim med 'ta prave dedce', sem se odločil, da kontaktiram Čarman Motosport o primerni rešitvi. Po daljši debati o mojih željah in potrebah smo se odločili za Wilbers vzmeti in olje v vilicah ter za 641 zadnji amortizer.

Kaj naj rečem … Že po prvih nekaj kilometrih sem opazil očitno razliko v obnašanju motorja. Pri močnem pospeševanju se zadnji del manj poseda in veliko bolje čutiš, kaj se dogaja z zadnjo gumo - prej sem večkrat pomislil, da je začela guma popuščati, kar pri izhodih iz ovinka ni dajalo dobrega občutka. Pri močnem zaviranju se prednji del manj in bolj kontrolirano pogreza ter daje boljši 'feedback' o podlagi. Pri hitrih spremembah smeri motor ne niha več in ni več tistega 'pogo efekta'.

A tisto pravo spoznaš šele pri bolj dinamični vožnji skozi ovinke, ko pri večjih nagibih motor drži željeno smer povsem natančno, stabilno in kontrolirano tudi po poškodovanem vozišču. Prav tako ni več tistega 'plavajočega' občutka pri daljših in hitrejših ovinkih. Tudi tačke ne drsajo več tako hitro kot prej.

Velika razlika se opazi pri vožnji po tipičnih cvetočih slovenskih cestah, na primer iz Kranja proti Medvodam. Vožnja je sedaj udobnejša in manj stresna. Dejansko čutiš, kako vzmetenje požira in blaži vse neravnine - to potrjuje tudi moja boljša polovica in občasna sopotnica, ki pravi, da jo tudi po daljši vožnji 'ta zadnja' ne boli več :)
Po pribl. 4.000 kilometrih z novim vzmetenjem lahko brez zadržka rečem, da je bila to najboljša investicija v motor do sedaj in da je zdaj vožnja res en sam užitek - sploh ko se pelješ do Paklenice z nasmeškom pod čelado in prispeš dosti manj uničen ter utrujen :)

Za zaključek bi se zahvalil ekipi Čarman Motosport za profesionalen in korekten odnos in ob enem apeliram na vse, ki niste zadovoljni z obstoječim vzmetenjem, da se oglasite pri njih.

Lep pozdrav
Denis


Denis, hvala za obširno poročilo in pridi še kdaj na sladoled,

Ekipa Čarman Motosport

Fotogalerija


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...