Pojdi na glavno vsebino

Yamaha TDM 900 in vzmetenje Wilbers: kot da vozim popolnoma drug motor

Yamaha TDM 900 in vzmetenje Wilbers: kot da vozim popolnoma drug motor

Ko ima motocikel za seboj že več kot 100.000 kilometrov, je vzmetenje definitivno zrelo VSAJ za servis. Lastnik Yamahe TDM 900 si je zaželel še nekaj več: poleg rednega servisa kompletnega vzmetenja smo v naši delavnici zamenjali še vzmeti - v sprednje vilice smo vtaknili Wilbers, v zadnji blažilnik pa Hyperpro vzmet. Tole je njegov odziv:

TDM 900 je moj prvi motor. V treh letih sem prevozil dobrih 20.000 kilometrov, v tem času pa sem imel možnost kar testnih voženj (Ducati Multistrada 950, Moto Guzzi V85TT, BMW F850GS in S1000XR). Kljub mojemu 'varanju' sem bil s TDM-ko najbolj vesel. Ker ima na števcu že dobrih 100.000 km, sem se odločil za servis vzmetenja. Na prednjih vilicah so opravili servis in zamenjali z vzmetmi Wilbers in na zadnjem blažilniku prav tako servis in menjava z vzmetjo Hyperpro.

Pričakoval sem razliko, nisem pa si mislil, da jo bom opazil že po vožnji do prvega križišča. Nekaj ležečih policajev in ovinkov kasneje sem dobil občutek, da vozim popolnoma drug motor. Dobil sem krč na obrazu, saj se mi je smejalo celo pot do doma. Čez nekaj dni sem naredil dobrih 300 kilometrov po različnih poteh od Ljubljane do Ptuja in nazaj. Hitri ovinki so sedaj pravi užitek, ne pa skakanje kot po nekem trampolinu. Pri zaviranju, pospeševanju in prestavljanju prestav, ni več 'gujsanja' naprej in nazaj, motor ostaja zelo miren. Pri zasilnem zaviranju brez ABS, se mi je posmihalo (čeprav bi skoraj priletel v avto), saj se je motor lepo obnašal. Opazna razlika je tudi v ovinkih na slabi podlagi, kjer motor ne 'poskakuje', ampak lepo absorbira nepravilnosti in se hitro umiri. Presenečen sem bil, da me po desetih urah vožnje tudi zadnjica manj boli, ne bom pa presenečen, če bom dobil sliko najdražjega fotografa, saj se je moja povprečna hitrost preveč dvignila.

Če pomislim v kakšnem stanju je bilo moje vzmetenje prej, je bila moja vožnja v določenih situacijah nevarna in bo potrebno vse te kilometre ponoviti, sedaj z večjim užitkom.
Hvala ekipi Čarman motosport za svetovanje, servis in povečanje odvisnosti od motorizma =).

Blaž

Blaž, hvala za izčrpno poročilo. Želimo ti čim manj 'ta dragih fotografij' in da bi jih s TDM-ko prevozila še sto tisoč!

Fotogalerija


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...