Pojdi na glavno vsebino

Intervju z lastnikom Honde Gold Wing z vzmetenjem Wilbers

Gold Wing je postal stabilnejši in bolje vodljiv

Sogovornik je eden tistih motoristov, ki je po dolgih letih vožnje z motornimi kolesi prišel do spoznanja, da ga športna motorna kolesa prepogosto silijo v prehitro vožnjo. Zato je nabavil bolj umirjenega, udobnejšega - Hondo Gold Wing. A ker serijsko vzmetenje tega fotelja na dveh kolesih ni bilo doraslo njegovemu načinu vožnje, se je odločil za zamenjavo prednjih vzmeti in zadnjega blažilnika z izdelki podjetja Wilbers. »Razlika je kot dan in noč,« pravi Gorazd Štebe.

Gold Wing verjetno ni vaš prvi motocikel?

Ne, seveda ne. Začel sem z raznimi Tomosi, Jawami in ČZ-ji, potem pa po petnajstletnem premoru nadaljeval z Aprilio Pegaso 650, Yamaho TDM 900, Hondo VFR 800, dvema Yamahama YZF-R1 in BMW-jem K 1200 S. Ugotovil sem, da me nizko krmilo kar samo sili k hitri vožnji, zato sem se malo umiril in zdaj imam Hondo Gold Wing.

Po kakšnih cestah se največ vozite, katere so vaše najljubše destinacije?

Najrajši se vozim po cestah, ki niso ravne in imajo čim boljši asfalt. Rad imam tudi hribovske ceste, ampak ena najljubših je zagotovo jadranska magistrala. Pa avstrijska Golica in mnogo cest proti Primorski, Gorenjski, Dolenjski, … Rad bi se odpravil dlje na jug Balkana, a zaenkrat še nisem našel časa.

Kje se je pokazalo, da vzmetenje na Gold Wingu ni doraslo vašim željam?

Rad bi poudaril, da je serijsko vzmetenje dovolj varno za vožnjo po predpisih, ali bolje rečeno, za umirjeno vožnjo. Čim pa sem od sebe in motorja želel nekaj več, nisem imel dobrega občutka. Motor je plesal. Prav tako je do težav prihajalo v krajših ovinkih, kjer sem sredi globokega nagiba naletel na udarno jamo. Ni bilo pravega dušenja neravnin, kakršnega sem bil vajen z bolj športnih motociklov. Ko sva bila na motorju dva, torej še sopotnica in prtljaga, je bila ta težava še bolj očitna.

In kakšni so bili prvi občutki po predelavi?

Po zamenjavi vzmetenja sem šel motor preizkusit na ceste, ki jo dobro poznam. Na Jezersko, Golico in potem še proti Črnemu Kalu. Tam je nekaj hitrejših zavojev, začinjenih z neravninami. Razlika je bila kot noč in dan. Motor je postal veliko bolje vodljiv, v zavoju je ostal stabilen, lahko sem vozil z večjo hitrostjo brez kakršnegakoli strahu. Ko sem v nagibu zapeljal preko udarnih jam, je vedno natančno ohranil smer. Od vzmetenja pričakujem, da v nerešljivi situaciji požre neravnino in ohrani motor stabilen. To mi motor zdaj nudi. Velika razlika se je pojavila tudi pri zaviranju. Prej se je prednji del motocikla preveč potapljal. Najhuje je bilo, če sem med zaviranjem naletel na neravnino in je prednje vilice zabilo. Po menjavi do tega še ni prišlo. Aha, pa še to: ker smo po moji želji motocikel zadaj rahlo dvignili, kasneje podrsam s stopalkami po tleh.

So bile po servisu potrebne še dodatne nastavitve?


Ne. Serviser Gašper Čarman je serviser mojih motociklov že vrsto let in ker pozna moj stil vožnje in težo, so vzmetenje pripravili kot obleko po meri. Zadnji blažilnik je namreč v Nemčiji pripravljen za vsakega kupca posebej.

Je razliko občutila tudi sopotnica in tako upravičila investicijo v novo vzmetenje?

Ah, sopotnica zadaj uživa (smeh). Mogoče je opazila le to, da sva se pričela voziti hitreje kot prej. Na tem motorju se ima vsak sopotnik super in se ne ukvarja z enakimi težavami kot voznik.

Ali Gold Wing sploh ima konkurenco?

Hja. Prijatelj ima BMW-ja K 1600 GTL. Ta motor je tehnološko sodobnejši, kar je logično, saj je dosti novejši. Nima pa pridiha tradicije in kraljevega luksuza, kot ga ima Gold Wing. Ta motor mi res daje nek unikaten občutek udobne, mehke vožnje, ki je zdaj z vzmetenjem Wilbers lahko tudi nekoliko športna. Tega pridiha dinamike brez menjave vzmetenja ni mogoče občutiti. Ne, mislim da direktne konkurence Gold Wing nima.

Si na motociklu želite predelati še kaj drugega?

Zdaj ne več. Z motociklom sem nadpovprečno zadovoljen. A ravno menjava vzmetenja ima pri tem veliko vlogo. Investicija se absolutno izplača. Priporočam.

 

Več o vzmetenju si lahko pogledate na podstrani WILBERS v kategoriji VZMETENJE.


PREBERITE ŠE


KOMENTARJI


© 2015 - 2024 Čarman motosport d.o.o. Vse pravice pridržane. | Pravno obvestilo | Piškotki

Produkcija: boomerank

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...